Legfrissebb bejegyzések:
2017-08-31
Paks turisztikai infó táblái
 | részletek
Turisztikai célra információs táblákat állított ki Paks városa, a település kiemelt pontjaira. A közterületi tájékoztató táblák grafikáját a Civertan Grafikai Stúdió készítette, Ferenc Tamás...
2017-08-28
Logóminták megtekinthetők
 | részletek
Amikor egy grafikai cég weboldalát tekintik meg az érdeklődők, általában két dolgot néznek meg először; milyen árfekvésben dolgozik a cég és milyen partnerekkel, referenciákkal rendelkezik. A...
2017-08-22
Mennyibe kerül egy logótervezés – mennyit ér egy új logó?
 | részletek
Természetesen minden logótervezési folyamatot megelőz egy árajánlat kérés és annak elkészítése. Azt hogy egy grafikus vállalkozás készít, tervez meg egy logót, az csak az egyik része annak a...
»» minden bejegyzés

jelképek

Az őskori ember, a beszéd megjelenése előtt is kommunikált: jeleket használt. Sok olyan képnyelv létezett, melyek pontos feltárása napjainkig nem történt meg, holott azok akkor azonnal közvetítették üzenetüket.

Gondoljunk csak a barlangrajzokra. Egyetlen jel kifejezhet érzelmet, kiválthat reakciót, utalhat egy egész népre, vagy egyetemleges emberi hitre, akár felidézheti a történelmet, vagy tudományos információt – nyelvekre való tekintet nélkül.

Az útjelző nyilak könnyen, mindenki számára értelmezhető jelek, de léteznek olyanok is, melyek bonyolultak, elvont fogalmakra utalnak. Az ember kulturális, vallási, mitológiai fejlődése során bizonyos jelekre olykor egymással ellentétes jelentések rakódtak.

Vannak jelképek, melyek minden kultúrában megjelennek – például az Életfa szimbóluma – és vannak olyanok, melyek unikálisan csak egy adott kultúrkörhöz köthetők. De egy biztos: az emberiség története során a szimbólumoknak a vallás területén jutott a legfontosabb szerep. A nagy világvallásokban: a buddhizmusban, hinduizmusban, iszlámban, kereszténységben és a zsidó hitrendszerben éppúgy, mint a különböző afrikai törzsi vallásokban, az észak-amerikai indiánoknál, vagy az ausztrál őslakosoknál.
A jelképek a mágiában és az okkultizmusban döntő fontosságúak, a használt jelképek jelentéstartalma rendkívül sokrétű.
Az azonosságtudat legismertebb mai szimbólumai a céglogók, céges emblémák és az országok zászlói. Habár címert ma már csak a legnagyobb nemesi családok használnak, a világ nagy, vezető cégeire a mai napig jellemző használatuk. Ma már némely cég neve, vagy egy-egy terméke, márkája olyan erős szimbólummá vált, hogy kikerülésük lehetetlen.

>> Jelkép.lap.hu Az oldal a jelképek, jelrendszerek, szimbólumok világát mutatja be az összegyűjtött linkeken keresztül. Mi mit jelent, milyen jelentéstartalommal bír egy-egy állat, növény, csillag, vagy vallási jelkép? Jelképeink régen és ma, hazánk jelképei, szimbólumai, és a világ egyéb tájainak, népeinek jelképrendszere. Leírások, tanulmányok, fotók, könyvajánló, értelmezések, alapfogalmak.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejéreAdd a Facebook-hoz

Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.