Legfrissebb bejegyzések:
2017-08-31
Paks turisztikai infó táblái
 | részletek
Turisztikai célra információs táblákat állított ki Paks városa, a település kiemelt pontjaira. A közterületi tájékoztató táblák grafikáját a Civertan Grafikai Stúdió készítette, Ferenc Tamás...
2017-08-28
Logóminták megtekinthetők
 | részletek
Amikor egy grafikai cég weboldalát tekintik meg az érdeklődők, általában két dolgot néznek meg először; milyen árfekvésben dolgozik a cég és milyen partnerekkel, referenciákkal rendelkezik. A...
2017-08-22
Mennyibe kerül egy logótervezés – mennyit ér egy új logó?
 | részletek
Természetesen minden logótervezési folyamatot megelőz egy árajánlat kérés és annak elkészítése. Azt hogy egy grafikus vállalkozás készít, tervez meg egy logót, az csak az egyik része annak a...
»» minden bejegyzés

Jobb és bal oldal a politikában

Honnan származik a jobb és a baloldal politikai jelző használata?
Mára már oly mértékben távol esik a két politikai oldal egymástól, hogy szinte antagonisztikus ellentétben állnak egymással, és kevesen tudják hogy mi az eredete az elnevezésüknek. Az igaz, hogy a Bibliában is kettéválasztották a juhokat a kosoktól, miszerint a juhokat jobbra, a kosokat balra állították.

A mai értelemben vett baloldali és jobboldali kérdés a közelgő választások tekintetében is érdekes adalék lehet, bár ez nem a Bibliából ered.

Mint annyi más, ez a megkülönböztetés is a francia forradalom korára vezet vissza, amikor először használták jelzőként a jobb és a baloldal kifejezéseket a politikai köznyelvben. Anno 1789-ben egy szép nyári napon az Alkotmányozó Nemzetgyűlés ülésén a politikai nézetkülönbségek erős megnyilvánulásai miatt rendet teremtettek az ülőhelyek elosztásában. A királyság az erős monarchia védelmezői és támogatói az elnök jobbjára kerültek, míg a királyi vétót ellenző képviselők az elnök balján ülhettek le. Természetesen a jobboldali és baloldal mint szimbolikus jelentés a történelem és a politika viharában többször átalakult, és így vált a mai két nagyon ellentétes politikai irányvonal elnevezésévé.

>> Párt.lap.hu: Parlamenti és parlamenten kívüli pártok politikusai és a pártok is rendelkeznek már esetenként több weboldallal is. Ezeknek a pártoknak a weboldalait gyűjti a part.lap országonkénti bontásban, de elsősorban európai országok pártjait. A politikusoknak is van ma már saját weboldala, ezeket is gyűjti a part.lap.hu startlap gyűjtemény.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejéreAdd a Facebook-hoz

Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.