Legfrissebb bejegyzések:
2017-02-22
Fénykép alapján rajzolt logó
 | részletek
Az egyik különös és ritka grafikai megoldás logótervezésnél, amikor a megrendelő kívánságára fotó alapján kell megrajzolni az embléma grafikus tartalmát. Ilyen tervezést kért tőlünk a Karszt...
2017-02-02
Könyvborító tervezése
 | részletek
A számítógépes grafika előtti korszakban kiemelt, fontos valamint megtisztelő grafikai feladat volt egy grafikus számára könyvborító tervezése. A Civertan Grafikai Stúdió minden évben számos...
2017-01-28
Kolbász áru címke csomagolási előírások
 | részletek
Gyakran minket - a kolbász és szalámi tervezést készítő húsipari - árucímke tervező grafikus céget kérdeznek meg a termelők, hogy mit kell tartalmaznia a címkének; ezért néhányat...
»» minden bejegyzés

Jobb és bal oldal a politikában

Honnan származik a jobb és a baloldal politikai jelző használata?
Mára már oly mértékben távol esik a két politikai oldal egymástól, hogy szinte antagonisztikus ellentétben állnak egymással, és kevesen tudják hogy mi az eredete az elnevezésüknek. Az igaz, hogy a Bibliában is kettéválasztották a juhokat a kosoktól, miszerint a juhokat jobbra, a kosokat balra állították.

A mai értelemben vett baloldali és jobboldali kérdés a közelgő választások tekintetében is érdekes adalék lehet, bár ez nem a Bibliából ered.

Mint annyi más, ez a megkülönböztetés is a francia forradalom korára vezet vissza, amikor először használták jelzőként a jobb és a baloldal kifejezéseket a politikai köznyelvben. Anno 1789-ben egy szép nyári napon az Alkotmányozó Nemzetgyűlés ülésén a politikai nézetkülönbségek erős megnyilvánulásai miatt rendet teremtettek az ülőhelyek elosztásában. A királyság az erős monarchia védelmezői és támogatói az elnök jobbjára kerültek, míg a királyi vétót ellenző képviselők az elnök balján ülhettek le. Természetesen a jobboldali és baloldal mint szimbolikus jelentés a történelem és a politika viharában többször átalakult, és így vált a mai két nagyon ellentétes politikai irányvonal elnevezésévé.

>> Párt.lap.hu: Parlamenti és parlamenten kívüli pártok politikusai és a pártok is rendelkeznek már esetenként több weboldallal is. Ezeknek a pártoknak a weboldalait gyűjti a part.lap országonkénti bontásban, de elsősorban európai országok pártjait. A politikusoknak is van ma már saját weboldala, ezeket is gyűjti a part.lap.hu startlap gyűjtemény.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejéreAdd a Facebook-hoz

Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.