Legfrissebb bejegyzések:
2017-07-05
Tervezés, design, szerkesztés, előkészítés és tipográfia
 | részletek
A Civertan Grafikai Stúdió vállalja katalógusok, szórólapok, prospektusok, reklám kiadványok, leporellók készítését. Vállalja a teljes tervezési, tipográfiai, képszerkesztési, ellenőrzési és...
2017-06-30
Nyomdai előkészítés, kiadvány szerkesztés, tördelés
 | részletek
A Civertan Grafikai Stúdió mindennapos feladatai közé tartozik kiadványok, prospektusok tördelése, szerkesztése és grafikai terve, valamint a végleges elfogadott anyag nyomdai előkészítése. Ilyen...
2017-06-28
Logó, kiadvány és roll up tervezés – a „TEXAPP” nemzetközi projekt számára
 | részletek
Az európai textilipar szakképzésének fejlesztését célzó stratégiai kezdeményezés számára terveztünk 2017 tavaszán logót (TEXAPP), kiadványt valamint roll up-ot. A nyomdai előkészítésig bezárólag...
»» minden bejegyzés

Jobb és bal oldal a politikában

Honnan származik a jobb és a baloldal politikai jelző használata?
Mára már oly mértékben távol esik a két politikai oldal egymástól, hogy szinte antagonisztikus ellentétben állnak egymással, és kevesen tudják hogy mi az eredete az elnevezésüknek. Az igaz, hogy a Bibliában is kettéválasztották a juhokat a kosoktól, miszerint a juhokat jobbra, a kosokat balra állították.

A mai értelemben vett baloldali és jobboldali kérdés a közelgő választások tekintetében is érdekes adalék lehet, bár ez nem a Bibliából ered.

Mint annyi más, ez a megkülönböztetés is a francia forradalom korára vezet vissza, amikor először használták jelzőként a jobb és a baloldal kifejezéseket a politikai köznyelvben. Anno 1789-ben egy szép nyári napon az Alkotmányozó Nemzetgyűlés ülésén a politikai nézetkülönbségek erős megnyilvánulásai miatt rendet teremtettek az ülőhelyek elosztásában. A királyság az erős monarchia védelmezői és támogatói az elnök jobbjára kerültek, míg a királyi vétót ellenző képviselők az elnök balján ülhettek le. Természetesen a jobboldali és baloldal mint szimbolikus jelentés a történelem és a politika viharában többször átalakult, és így vált a mai két nagyon ellentétes politikai irányvonal elnevezésévé.

>> Párt.lap.hu: Parlamenti és parlamenten kívüli pártok politikusai és a pártok is rendelkeznek már esetenként több weboldallal is. Ezeknek a pártoknak a weboldalait gyűjti a part.lap országonkénti bontásban, de elsősorban európai országok pártjait. A politikusoknak is van ma már saját weboldala, ezeket is gyűjti a part.lap.hu startlap gyűjtemény.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejéreAdd a Facebook-hoz

Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.