Legfrissebb bejegyzések:
2017-02-22
Fénykép alapján rajzolt logó
 | részletek
Az egyik különös és ritka grafikai megoldás logótervezésnél, amikor a megrendelő kívánságára fotó alapján kell megrajzolni az embléma grafikus tartalmát. Ilyen tervezést kért tőlünk a Karszt...
2017-02-02
Könyvborító tervezése
 | részletek
A számítógépes grafika előtti korszakban kiemelt, fontos valamint megtisztelő grafikai feladat volt egy grafikus számára könyvborító tervezése. A Civertan Grafikai Stúdió minden évben számos...
2017-01-28
Kolbász áru címke csomagolási előírások
 | részletek
Gyakran minket - a kolbász és szalámi tervezést készítő húsipari - árucímke tervező grafikus céget kérdeznek meg a termelők, hogy mit kell tartalmaznia a címkének; ezért néhányat...
»» minden bejegyzés

Milyen állat jelképezze Európát

Archív cikk: 2009. január 18. 18:04

Az amerikaiak jelképe a sas, a kínaiaké a panda, a franciáké a kakas - de mi legyen Európáé? Miután az Európai Bizottság 2009-et a kreativitás és az újítás évévé nyilvánította, a Párizsban megjelenő International Herald Tribune is előállt egy eredeti indítvánnyal: válasszon magának az öreg kontinens is jelkép-állatot. Az ötletet a lap eljuttatta az Európai Parlament (EP) alkotmányos ügyekkel foglalkozó bizottságának is.

Az újság szerint "Európa állatának" kijelölése jól jönne azt követően, hogy az unió jelképéül választott tizenkét csillagos zászló és Beethoven örömódája, mint himnusz, elveszti hivatalos státuszát: miután a franciák és a hollandok elutasították az európai alkotmányos szerződést, a pótlására hivatott lisszaboni szerződésben már nem történik róluk említés. Igaz, az EP falain belül ennek ellenére használják ezeket a szimbólumokat, amelyek, hangoztatják, "Európa lelkét testesítik meg".

A Párizsban megjelenő angol nyelvű amerikai lap emlékeztetett arra, hogy a heraldikai hagyományoknak köszönhetően szinte minden EU-tagállamban fontos szerepe van az állat-jelképeknek. Az erős és bölcs oroszlán ott trónol a finn, a spanyol, a brit és a cseh címerekben, a sas a Rajnától keletre uralkodik, a németek, osztrákok, lengyelek ragaszkodnak az erő és a méltóság e jelképéhez. A franciák szívesen jelenítik meg magukat a büszkén kukorékoló kakassal.

Az IHT által benyújtott javaslatban az első helyen a bika szerepel, mivel a görög mitológiai hősnőt, Európa föníciai hercegnőt Zeusz főisten az ő képében közelítette meg és rabolta el - erre számos műalkotás emlékeztet. Giscard d'Estaing volt francia elnök, aki az európai alkotmány szerkesztését irányította, a maga részéről a sárkányteknőst választotta: a kínai mitológiai állat a célját elérő óvatos megközelítést testesíti meg szemében - ám az alkotmány mégsem volt sikeres.

Mario Telo, a brüsszeli szabadegyetem politika-professzora az igazi teknőst javasolja, amely "erős és nem agresszív", Alain Guggenbühl, az európai közigazgatási intézet vezetője hasonló okokból az elefántot, amely "robusztus, de helyét lassan változtató állat". Sajnos, a teknős néma, az elefánt pedig nem honos Európában. Az utóbbi persze az oroszlánra is igaz. Jo Leinen, az EP alkotmányügyi bizottságának elnöke a maga részéről a béke jelképét, a galambot támogatná, mert az unió a háború elutasításából született. Eric Baratay történelemtanár szerint a bagoly, a bölcsesség jelképe lenne a jó választás, már csak azért is, mert a görögök jelképes madara.

Az alkotmányügyi bizottságban néhány euroszkeptikus képviselő gúnyosan a rákot, a sündisznót és a lajhárt is javasolta. Végül a bika és a galamb nyerte el a legtöbb képviselő támogatását. Az aréna hívei az előbbiért lelkesedtek, mások azonban agresszívnak tartották, a galamb hívei a béke jelképeként Picasso által rajzolt híres madarat javasolták, amely azonban mások szerint nem túl eredeti. Nem könnyű választani.

Eredeti cikk


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejéreAdd a Facebook-hoz

Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.