Legfrissebb bejegyzések:
2017-02-22
Fénykép alapján rajzolt logó
 | részletek
Az egyik különös és ritka grafikai megoldás logótervezésnél, amikor a megrendelő kívánságára fotó alapján kell megrajzolni az embléma grafikus tartalmát. Ilyen tervezést kért tőlünk a Karszt...
2017-02-02
Könyvborító tervezése
 | részletek
A számítógépes grafika előtti korszakban kiemelt, fontos valamint megtisztelő grafikai feladat volt egy grafikus számára könyvborító tervezése. A Civertan Grafikai Stúdió minden évben számos...
2017-01-28
Kolbász áru címke csomagolási előírások
 | részletek
Gyakran minket - a kolbász és szalámi tervezést készítő húsipari - árucímke tervező grafikus céget kérdeznek meg a termelők, hogy mit kell tartalmaznia a címkének; ezért néhányat...
»» minden bejegyzés

A kultúrában nincsenek határok - Mitikus figurák és mozzanatok

„A magyar kultúra ünnepe” rendezvénysorozat keretében Burai István debreceni grafikus és festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás kedd délután Váradon, a református püspöki székház emeleti előcsarnokában. A tárlat február 8-ig látogatható.

A szép számban megjelent résztvevőket először Barabás Zoltán, a Partiumi Magyar Művelődési Céh igazgatója köszöntötte. Ezután Csűry István királyhágómelléki református püspök szólt az egybegyűltekhez, hangsúlyozván: bőséggel van mit ünnepelnünk a magyar kultúra napja köré szervezett rendezvénysorozat keretében. Beszélt továbbá arról, hogy egységesnek kellene lenni, hiszen az nemes cél. A sok csodálatos kulturális értékben van a jövendőnk.

Fleisz János, a Bihar Megyei és Nagyváradi Civil Szervezetek Szövetségének elnöke, aki tíz évvel ezelőtt kezdeményezte a magyar kultúra napjának megünneplését, elmondta: a bihari térség összetartozását óhajtották hangsúlyozni annak idején is. Hozzáfűzte: a kultúra biztosítja megmaradásunkat, jövőnket. Az a nemzet jut sokra, amelyik nemes célokat tűz ki maga elé. Remélhetőleg a magyar kultúra napja megmarad az egyik legfontosabb ünnepnek.

A berettyóújfalui Porkoláb Lajos, a magyar kultúra napja közös megünneplésének másik szorgalmazója megemlítette: a berettyóújfaluiak Várad szellemi értékéből akartak kapni valamit. Persze ők is évről évre igyekeznek, hogy rendezvényeikkel ne valljanak szégyent, s iparkodnak bemutatni a település értékeit.
Sárközi Zoltán a nagyváradi tanács RMDSZ-frakciójának nevében üdvözölte a jelenlévőket. Hangsúlyozta: a kultúrában nincsenek határok. A magyar kultúra mindig is egyetemes volt.

kiállítás

A kiállítás anyagát Vitéz Ferenc művészeti író méltatta. Az alkotó nem meséli végig, képein mi a konkrét cselekmény. Izgalmas a ki nem mondott esemény. Elképzelt figuráival s a megjelenített mitikus mozzanatokkal drámaiságot, balladai atmoszférát hoz létre. Számos helyen volt már kiállítása – Japántól az Amerikai Egyesült Államokig. Stílusát alföldi szürrealizmusnak is nevezik. Kitalált, szimbolikus szereplői archetípusok: az asszony, a bohócvarázsló, a király, a pásztor, valamint az állatfigurák, például a ló, a bárány, a madár. Figurái úgymond lebegnek a kitalált időben. A művész emlékezetet is teremt. A lélek kiszakítottságának fájdalmát őrzi. A feláldozás szépséges fájdalma a sorsunk.

Burai István közölte: ez az első önálló kiállítása Váradon. Bár különféle csoportos tárlatok és itteni képzőművészekkel való kapcsolata révén eddig is voltak a városhoz való kapcsolódásai. A debreceni képzőművész ezután festménnyel ajándékozta meg a kiállítás főszervezőit: Barabás Zoltán és Pintér Istvánt, a Pro Universitate Partium Alapítvány ügyvezető igazgatóját.

A vernisszázs záróakkordjaként Meleg Vilmos színművész elszavalta a Himnuszt.

Tóth Hajnal, reggeli Újság

Forrás: Erdély.ma

Jelkép.lap.hu
| Műterem.lap.hu


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejéreAdd a Facebook-hoz

Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.