Legfrissebb bejegyzések:
2017-12-11
Szórólap tervezés tudományos egyesület számára
 | részletek
A Textilipari Műszaki és Tudományos Egyesület (TMTE) logó és grafikai anyagainak a  megtervezése közben elkészítettük a Tudományos Egyesület arculatát is. A Hungarian Society of Textile Technology...
2017-12-07
Gyümölcslekvár logója és címkéje
 | részletek
2017 karácsonyára, az ünnepi vásárra terveztünk egy vörös áfonya lekvár címkét, a Pállfy Kft-nek. A finom vörös áfonya dzsemet mi is szeretjük, és azt gondoljuk, hogy a karácsonyi vásárban ezzel a...
2017-12-06
Cukrászati logó, grafika tervezése
 | részletek
A jó és ügyes cukrász, szép és finom süteményeket süt, főz. A grafikus szakember finom süteményekért cserébe hasznos és beszédes logót tervez a cukrásznak. Na ez így ebben a formában nem igaz, de...
»» minden bejegyzés

A szín a vizuális jelképrendszerben

Gyakran elfeledkezünk arról, hogy a színeknek külön jelentésük, befolyásoló tényezőjük hogy milyen erősen hatnak tudatunkra és érzelmeinkre.

Ha nem is foglalkozunk vele, naponta próbáljuk használni, alkalmazni pl. reggeli öltözködésünkben, abban is harmóniára vagy épp feltűnő megjelenésre törekedve. A színekben hangulatainkat is ki tudjuk fejezni, hiszen érzelmeinkhez könnyű lenne egy-egy színt párosítani. Gyakran jelzővel is illetjük a színeket, pl. haragos zöld, derűs narancssárga, szenvedélyes vörös…stb. Olyan mondatokban is használjuk a színeket, pl. ha valaki nagyon dühös akkor lila köd ereszkedett az agyára, vagy megsárgult az irigységtől, no meg így télvíz idején, hogy belekékült a hidegbe. Politikai életben is látjuk, hogy egy-egy szín párosulhat mozgalommal, pártállással, így a vörös színt a párizsi kommün óta a munkásosztály, majd később kommunista, szocialista baloldal használta előszeretettel. Ha a vörös színhez szeretnénk fogalmat párosítani, akkor még eszünkbe jut a tűz, no meg a vér is, hiszen a vérvörös külön árnyalata ennek a színnek. A színek kiválasztását a történelemben is tetten érhetjük, hiszen egyes korok színekhez is kötötték népcsoportok vagy társadalmi csoportok megjelenését. Pl. más színben kellett megjelenni egy hajadonnak, egy menyasszonynak, illetve egy özvegynek is külön színű ruha vagy fátyol dukált. Az sem véletlen, hogy a kelta világ, az ír nép színe a zöld, hiszen a szigetet is zöld országnak a zöld fűje alapján nevezték el, és a kifogyhatatlan zöld legelők ősi kelta műemlékek környékén nekünk is megmaradtak, fényképekről, emlékeinkben. Mindannyian játszottuk azt a játékot, melyben gyermekként megkérdeztük egymástól, hogy mi a kedvenc színed, és érdekes hogy legtöbben a kéket választották.

A kék párosul a nyugalommal, a nyaralás, a pihenés, a tenger, az ég, a mélyvíz színe jelenti a végtelenséget, illetve a kapcsolatot a távolsággal, az istenekkel. Ebből a néhány sorból is kitűnik, hogy nem mindegy milyen színt választunk logónk, emblémánk, weboldalunk alkalmazásában. Sokan előszeretettel használják a fekete alapot, pedig a fekete szín az elmúlással kapcsolatos, gondoljunk csak a fekete macskára ami ritkán hoz szerencsét. Persze ez sem nevezhető globális meghatározásnak, hiszen van olyan földrésze a világnak, ahol jobbára a fehér jelenti a halált, és a gyász színe is sok helyen a hófehér.

Vizuáliskommunikáció.lap.hu:
Az oldal a vizuális kommunikációval, annak különböző területeivel foglalkozik.

Vizuálisantropológia.lap.hu:
Az oldal célja, hogy a vizuáis kultúrakutatás, illetve a kultúra vizuális módszerekkel történő kutatásatémájában alapvető és aktuális információkat szolgáltasson.

Színtan.hu:
950 színnév

Logó.lap.hu | Arculatikézikönyv.lap.hu | Designkiadványok.lap.hu | Jelkép.lap.hu


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejéreAdd a Facebook-hoz

Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.