Legfrissebb bejegyzések:
2017-11-12
Miből áll egy grafikai arculat?
 | részletek
Egy cég vagy szolgáltatás grafikai arculatát lépésről lépésre készíti el egy grafikai stúdió. A cég munkájának megismerése után első lépésként mindig a logótervezés kezdődik, ami több forduló után...
2017-11-03
Szó vagy betű logó tervezése
 | részletek
Gyakori grafikus megjelenése egy-egy logónak, olyan cégek esetében - ahol alkotóelemei az egyedi grafikus logónak a webcím, az url vagy a domain név - amikor a vállalkozás vagy szolgáltatás csak az...
2017-11-03
Fekete-fehér és inverz logó tervezése cégeknek
 | részletek
Az egyedi logótervezés során több korrektúra fordulóban egyeztettünk a megrendelővel, hogy milyen felhasznált formái lesznek a szolgáltatásnak vagy cég emblémájának. Amikor az elkészült...
»» minden bejegyzés

jelképek

Az őskori ember, a beszéd megjelenése előtt is kommunikált: jeleket használt. Sok olyan képnyelv létezett, melyek pontos feltárása napjainkig nem történt meg, holott azok akkor azonnal közvetítették üzenetüket.

Gondoljunk csak a barlangrajzokra. Egyetlen jel kifejezhet érzelmet, kiválthat reakciót, utalhat egy egész népre, vagy egyetemleges emberi hitre, akár felidézheti a történelmet, vagy tudományos információt – nyelvekre való tekintet nélkül.

Az útjelző nyilak könnyen, mindenki számára értelmezhető jelek, de léteznek olyanok is, melyek bonyolultak, elvont fogalmakra utalnak. Az ember kulturális, vallási, mitológiai fejlődése során bizonyos jelekre olykor egymással ellentétes jelentések rakódtak.

Vannak jelképek, melyek minden kultúrában megjelennek – például az Életfa szimbóluma – és vannak olyanok, melyek unikálisan csak egy adott kultúrkörhöz köthetők. De egy biztos: az emberiség története során a szimbólumoknak a vallás területén jutott a legfontosabb szerep. A nagy világvallásokban: a buddhizmusban, hinduizmusban, iszlámban, kereszténységben és a zsidó hitrendszerben éppúgy, mint a különböző afrikai törzsi vallásokban, az észak-amerikai indiánoknál, vagy az ausztrál őslakosoknál.
A jelképek a mágiában és az okkultizmusban döntő fontosságúak, a használt jelképek jelentéstartalma rendkívül sokrétű.
Az azonosságtudat legismertebb mai szimbólumai a céglogók, céges emblémák és az országok zászlói. Habár címert ma már csak a legnagyobb nemesi családok használnak, a világ nagy, vezető cégeire a mai napig jellemző használatuk. Ma már némely cég neve, vagy egy-egy terméke, márkája olyan erős szimbólummá vált, hogy kikerülésük lehetetlen.

>> Jelkép.lap.hu Az oldal a jelképek, jelrendszerek, szimbólumok világát mutatja be az összegyűjtött linkeken keresztül. Mi mit jelent, milyen jelentéstartalommal bír egy-egy állat, növény, csillag, vagy vallási jelkép? Jelképeink régen és ma, hazánk jelképei, szimbólumai, és a világ egyéb tájainak, népeinek jelképrendszere. Leírások, tanulmányok, fotók, könyvajánló, értelmezések, alapfogalmak.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejéreAdd a Facebook-hoz

Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.