Legfrissebb bejegyzések:
2017-11-12
Miből áll egy grafikai arculat?
 | részletek
Egy cég vagy szolgáltatás grafikai arculatát lépésről lépésre készíti el egy grafikai stúdió. A cég munkájának megismerése után első lépésként mindig a logótervezés kezdődik, ami több forduló után...
2017-11-03
Szó vagy betű logó tervezése
 | részletek
Gyakori grafikus megjelenése egy-egy logónak, olyan cégek esetében - ahol alkotóelemei az egyedi grafikus logónak a webcím, az url vagy a domain név - amikor a vállalkozás vagy szolgáltatás csak az...
2017-11-03
Fekete-fehér és inverz logó tervezése cégeknek
 | részletek
Az egyedi logótervezés során több korrektúra fordulóban egyeztettünk a megrendelővel, hogy milyen felhasznált formái lesznek a szolgáltatásnak vagy cég emblémájának. Amikor az elkészült...
»» minden bejegyzés

A csomó egy kibogozhatatlan jelkép

Már amikor a csomo.lap.hu linkgyűjteményt szerkesztettem, elámultam attól a rengeteg csomó fajtától, amit mi emberek az évezredek során használtunk és kialakítottunk. A csomó túlmutat egyszerű használatán, hiszen több alkalommal szerepel illusztrációkban, jelképként megjelenik logóban, emblémákban.

Mi magunk is a http://www.fajdalom-terapia.hu/ weboldalon a fájdalom érzékeltetésére egy egyszerű csomót használtunk megerősítve jelentését színnel, kiemelve a kötél egyenes vonalából. Egy másik partnerünk fenntarthatósági jelentésében is használtunk vitorlás hajón megjelenő csomó fotóját a kapcsolatot, az erős kötődést illusztrálva vele. Nemcsak a mi munkánk alapján derül ki, de a csomó egy nagyon sokoldalú jelkép, hiszen egyszerre jelent egy átláthatatlan, „kicsomózhatatlan” szituációt, egy bebiztosított kötést, sőt akár még a szakítást is.
A történelemben is ismeretes a használata, a Gordiuszi csomó, ami addig jelentett megoldhatatlan problémát, amíg Nagy Sándor át nem vágta egy gyors kardcsapással, ezzel is ezt a jelképet használva, hogy igazi diktátorrá válhasson.
Az ókori Egyiptom fennmaradt emlékei között is gyakran megtaláljuk a csomót, ami amulettként is jelentkezett, és a végtelen életet, úgymond a halhatatlanságot jelképezte. Használja a halászat, a tengerészet, de ezekben az esetekben nem az akadályt, hanem a megoldást, a biztosítást jelenti. Ha kioldunk egy csomót, akkor azt jelenti hogy megoldottunk egy feladatot, túl vagyunk egy komplikált helyzeten. A középkori szerzetesek kötélövükön jelezték három csomóval (bog), hogy az életük ezentúl a három szerzetesi fogadalom szerint zajlik, egy-egy csomó az engedelmességet, a szüzességet és a szegénységet jelképezi.
Szólásokban, ismert mondatokban is gyakran használjuk, mint pl. a Kákán is csomót keres, vagy emlékeztetőül csomót köt a zsebkendőjére, és nem szabad elfeledkezni arról, hogy az inkák csomózott zsinór rendszere jelentette az írást, mellyel akár üzeneteket is küldtek távoli tartományokba. De pl. egy angol közmondásban is szerepel a csomó: Az elszakadt cérnát össze lehet kötni, de a csomó megmarad. A csomó szinonimái is érdekesek: kötés, hurok, csimbók, csombók, gubanc, görcs, bütyök… stb.
http://csomo.lap.hu


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejéreAdd a Facebook-hoz

Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.