Legfrissebb bejegyzések:
2017-11-12
Miből áll egy grafikai arculat?
 | részletek
Egy cég vagy szolgáltatás grafikai arculatát lépésről lépésre készíti el egy grafikai stúdió. A cég munkájának megismerése után első lépésként mindig a logótervezés kezdődik, ami több forduló után...
2017-11-03
Szó vagy betű logó tervezése
 | részletek
Gyakori grafikus megjelenése egy-egy logónak, olyan cégek esetében - ahol alkotóelemei az egyedi grafikus logónak a webcím, az url vagy a domain név - amikor a vállalkozás vagy szolgáltatás csak az...
2017-11-03
Fekete-fehér és inverz logó tervezése cégeknek
 | részletek
Az egyedi logótervezés során több korrektúra fordulóban egyeztettünk a megrendelővel, hogy milyen felhasznált formái lesznek a szolgáltatásnak vagy cég emblémájának. Amikor az elkészült...
»» minden bejegyzés

Jobb és bal oldal a politikában

Honnan származik a jobb és a baloldal politikai jelző használata?
Mára már oly mértékben távol esik a két politikai oldal egymástól, hogy szinte antagonisztikus ellentétben állnak egymással, és kevesen tudják hogy mi az eredete az elnevezésüknek. Az igaz, hogy a Bibliában is kettéválasztották a juhokat a kosoktól, miszerint a juhokat jobbra, a kosokat balra állították.

A mai értelemben vett baloldali és jobboldali kérdés a közelgő választások tekintetében is érdekes adalék lehet, bár ez nem a Bibliából ered.

Mint annyi más, ez a megkülönböztetés is a francia forradalom korára vezet vissza, amikor először használták jelzőként a jobb és a baloldal kifejezéseket a politikai köznyelvben. Anno 1789-ben egy szép nyári napon az Alkotmányozó Nemzetgyűlés ülésén a politikai nézetkülönbségek erős megnyilvánulásai miatt rendet teremtettek az ülőhelyek elosztásában. A királyság az erős monarchia védelmezői és támogatói az elnök jobbjára kerültek, míg a királyi vétót ellenző képviselők az elnök balján ülhettek le. Természetesen a jobboldali és baloldal mint szimbolikus jelentés a történelem és a politika viharában többször átalakult, és így vált a mai két nagyon ellentétes politikai irányvonal elnevezésévé.

>> Párt.lap.hu: Parlamenti és parlamenten kívüli pártok politikusai és a pártok is rendelkeznek már esetenként több weboldallal is. Ezeknek a pártoknak a weboldalait gyűjti a part.lap országonkénti bontásban, de elsősorban európai országok pártjait. A politikusoknak is van ma már saját weboldala, ezeket is gyűjti a part.lap.hu startlap gyűjtemény.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejéreAdd a Facebook-hoz

Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.