Legfrissebb bejegyzések:
2017-08-31
Paks turisztikai infó táblái
 | részletek
Turisztikai célra információs táblákat állított ki Paks városa, a település kiemelt pontjaira. A közterületi tájékoztató táblák grafikáját a Civertan Grafikai Stúdió készítette, Ferenc Tamás...
2017-08-28
Logóminták megtekinthetők
 | részletek
Amikor egy grafikai cég weboldalát tekintik meg az érdeklődők, általában két dolgot néznek meg először; milyen árfekvésben dolgozik a cég és milyen partnerekkel, referenciákkal rendelkezik. A...
2017-08-22
Mennyibe kerül egy logótervezés – mennyit ér egy új logó?
 | részletek
Természetesen minden logótervezési folyamatot megelőz egy árajánlat kérés és annak elkészítése. Azt hogy egy grafikus vállalkozás készít, tervez meg egy logót, az csak az egyik része annak a...
»» minden bejegyzés


XIX. - XX. század

A XIX. - XX. század fordulóján rohamosan szaporodtak a hirdetési és reklámszövegek. Erre akkor még jóformán csak a nyomtatott sajtó volt alkalmas, így a hirdetők minden ilyen lehetőséget kihasználtak. Ekkor jött "divatba" a mai szóhasználattal szponzorálásnak nevezett támogatás, ami azt eredményezte, hogy már egy-egy megjelenő könyv végén is több - sokszor 10-12 oldalon keresztül lehetett reklámszövegeket olvasni.

A kereskedelemben és a vendéglátóiparban divatba jöttek a számolócédulák, aminek egyik oldalán képes hirdetés volt, a másik oldalán pedig "számláztak". A plakátokon való hirdetés és a szórólapok is ekkor kezdtek elterjedni - a hirdetők mindent kihasználtak "portékájuk" eladására.

számolócédulaszámolócédulaszámolócédula

A "Saru" cipőintézet 1905-ben így reklámozta cipőit: "Ingyen sámfát és világhírű kulimász kenőcsöket nem adhatunk. Cipőink jóságának megóvására ilyen világhírű kotyvasztékokra szükség nincs. Intézetünk 14 év előtt alakult a nagy államsegélyekkel támogatva jutott arra a magaslatra, melyen ma áll! Elvünk a külföldről behozott silány gyártmányokat OLCSÓ ÁRAINKKAL kiszorítani. Férfi cipők 3,5 frttól - 8 frtig; női cipők 2 frttól - 7 frtig; gyermek és fiúcipők 1 frttól - 4 frtig."

(Nem megelőzve a folytatást, a 60-as években ez így nézett ki nálunk: " Cipőt a cipőboltból".) A fogyókúrás csodaszerek már a XX.  század elején komoly reklámot kaptak. Íme egy 1906-ból: "Kövérség korai vénség. Istenem - így sóhajt ezer meg ezer ember - mit adnék, ha elhájasodásomtól és emésztési zavaroktól megszabadulhatnék. Lám, nem is kell annyit áldozni. Tegyen minden hölgy és férfi csak egy kísérletet MANDOR soványító és vértisztító porral, biztos az eredmény; ezt tekintélyes orvosi és vegyészeti bizonyítványokkal kimutathatom. - Ne mulassza senki el, erről meggyőződni: hozassa meg a Mandor port, ha be nem válik, a pénzt duplán visszaadom. Csekély 2 kor. 80 fillér a Mandor doboza, orvosi utasítás és bizonyítványok mellékelve."

Nem csak a kopaszodástól félő férfiakat célozta meg egy 1909-es hirdetés: "Nincs kopaszság! Nincs hajhullás! Nincs korpaképződés! Ella haj- és szakállnövesztő pomádém rövid használata után. Szigorúan megbízható! Hatása meglepő. Öreg és fiatal urak és hölgyek hajuknak, szákáluknak és szemöldöküknek ápolására és növesztésére csakis ELLA POMÁDÉT használjanak. Ártalmatlanságáért szavatolás. A korai megőszüléstől is megóv; a hajnak gyönyörű fényt és teltséget ad. Számtalan elismerés minden világrészből. Kitüntetve Párizs 1909 díszoklevéllel, aranyéremmel és díszkereszttel. Kapható Mitzky Kamilla úrnőnél".

plakátA XX. század elején híres színészek is reklámozták a "PALMA" termékeit. A Jól jár, ha valódi PÁLMA - KAUCSUK SAROK van a cipőjén" reklámszöveg szórólapján szereplő körkérdésre id. Latabár Kálmán így reagált. "Ha Achilles is Palma - sarkot viselt volna a sarkán, nem lett volna Achilles sarka". Rátkay Márton: "Azért viselek Palma - sarkot, hogy könnyen és nesztelenül sarkon fordulhassak, ha hitelezőt látok". Berky Lili színésznő: "Ha ön, kedves szerkesztő úr, minden este táncolna, nem kérdezné meg tőlem, hogy miért viselek Palma - sarkot?" Az operett műfaj koronázatlan - vagy koronázott? - királynője, Fedák Sári sem csak a "levelét", hanem az arcát is adta egy reklámhoz 1906-ban: "Fedák Sári, a Király - Színház művésznőjének levele a legfényesebb bizonyítéka ama ténynek, hogy senkinek sem kell a jövőben a haját órák hosszáig sütögetni és ezáltal azt rövid időn belül tönkretenni, mert ha az ONDULATRICE-vel a haját  egyszer bedörzsöli, úgy haja hullámosságot nyer, és ezt 8-10 napig megtartja. Egy üveg ára 3 korona".

Horváth Dezső

Plakát.lap.hu
| Marketing.lap.hu | Számolócédulák | Plakátok


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejéreAdd a Facebook-hoz

Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.