Legfrissebb bejegyzések:
2017-08-31
Paks turisztikai infó táblái
 | részletek
Turisztikai célra információs táblákat állított ki Paks városa, a település kiemelt pontjaira. A közterületi tájékoztató táblák grafikáját a Civertan Grafikai Stúdió készítette, Ferenc Tamás...
2017-08-28
Logóminták megtekinthetők
 | részletek
Amikor egy grafikai cég weboldalát tekintik meg az érdeklődők, általában két dolgot néznek meg először; milyen árfekvésben dolgozik a cég és milyen partnerekkel, referenciákkal rendelkezik. A...
2017-08-22
Mennyibe kerül egy logótervezés – mennyit ér egy új logó?
 | részletek
Természetesen minden logótervezési folyamatot megelőz egy árajánlat kérés és annak elkészítése. Azt hogy egy grafikus vállalkozás készít, tervez meg egy logót, az csak az egyik része annak a...
»» minden bejegyzés

Logók

A logó egy cég, szervezet vagy szolgáltatás egyedi, jól felismerhető, azonosításra szolgáló jele. Az egyedi vállalati arculat meghatározó eleme, a vállalat identitásának erős kifejezője, a vállalatra, termékre, szolgáltatásra, márkára jellemző formavilág eleme. A logó elsődleges célja a megkülönböztetés, az egyértelmű jelölés megkönnyítve a tájékozódást a piac szereplői között.

A logók története
Mi is a logó? Miben különbözik az ikontól?
A "logo" szó az ókori görög nyelvből származik és jelentése egyszerűen csak annyi, "szó" vagy "beszéd", de más kultúrák - a babiloni, az asszír, a maja, a kínai, az egyiptomi is használtak piktogramokat szavak és gondolatok kommunikálására. A piktogramokat bátran tarthatjuk a logók őseinek.
Az ikonokat (görög eredetű szó) szintén kommunikációra használták, de szavak helyett képekkel. Az "ikon" szótári definíciója "kép vagy hasonlóság". Így a logó, mely „szó” jelentést hordoz és az ikon, mely képet jelent még a mai, modern termék azonosítás korában is némiképp összemosódik, sok jól ismert embléma esetén kombinálják a társaság nevét adó mottót és képet, s így áll elő a logó. Más logók egyértelműen csak szavakból állnak - a cég neve, kép nélkül.
Eddig tehát megállapítható, hogy sok jól ismert logó szavak és képek kombinációja. A logó történelem szempontjából az elmúlt század a legfontosabb – hiszen ekkor vált a termékek vagy szolgáltatások kulcsfontosságú azonosító elemévé és reklámtevékenységének meghatározó részévé a logó.

Nipper kutya a gramofon előttAz egyik legkorábbi logó, melyre bárki, aki ma él emlékezni fog, az a bizonyos Nipper kutya, aki egy lemezjátszó előtt ül, és nagyon feszülten figyeli azt. A mottó: "His Master's Voice" „A gazda hangja” a logó része lett. Ez a logó 1910-ben debütált. Vajon még mindig használják? Az RCA, a vállalat mely megvette a „Victor Talking Machine Company –t” 1920-ban, még mindig használja Nippert termékei népszerűsítésére. Az RCA jó néhány audió márkájának népszerűsítésénél használták Nipper kutyát.

Prudential Insurance logoEgy még ennél is korábbi logó, melyet a mai napig használnak a gibraltári szikla, a Prudential Insurance biztosító társaság jelképe. 1896-ban lépett színre és a társaság a mai napig arra bíztatja ügyfeleit, hogy bátran támaszkodjanak a sziklára.

CadaceusNéhány logó olyan erővel bír, hogy egy szakma általánosan ismert szimbólumává vált. Minden orvosi rendelőben felbukkan egy sereg olyan dokumentum és egészségügyi termék, melyen egy Merkúr botja, a kaduceus körül összetekeredő kígyó képét láthatjuk. A teljes orvostársadalom használja ezt a logót, ezzel azonosítja magát, és ezt minden laikus felismeri.

A különböző vallások is alkalmaznak erős jelképeket logóként, hogy nyájukat elérjék. A kereszt és a Dávid-csillag két fontos és jelentős vallási jelkép.

A mai világban, logók olyan széles körben terjedtek el, hogy az új generáció gyermekei képesek népszerű emblémákat azonosítani, mielőtt egyáltalán megtanulnának beszélni. Van e ma olyan gyerek, aki ne is merné fel azonnal a McDonald’s sárga „boltíveit”?

A logók védjegyként történő használata a korai reneszánsz korig, a 13. századig nyúlik vissza. Ötvösök jelei, a papírmerítők vízjelei az elsők az ilyen módon azonosításra használt logók között. A védjegyek, a mai reklám világban, egy bizonyos terméket egy egyszerű felismerése szolgálnak.

A logó védjegyoltalom alá helyezve védjegyként is szolgálhat, ami alapján a védjegyjogosultnak kizárólagos joga van a védjegy használatára. A védjegyet csak a jogosult használhatja, vagy használati engedélyt adhat másnak is. Ezáltal a logó komoly értéket képviselhet. Jeleként Magyarországon a ® szimbólumot használjuk, vagy a „Törv. védve” feliratot.

Hívhatjuk őket bárhogy - ikon, védjegy vagy logó - ezek az erős szimbólumok forradalmasították a reklám világát!

Logótervezésre kérje személyes ajánlatunkat!

Logó.lap.hu | Arculatikézikönyv.lap.hu | Designkiadványok.lap.hu | Marketing.lap.hu | Jelkép.lap.hu


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejéreAdd a Facebook-hoz

Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.