Legfrissebb bejegyzések:
2017-02-02
Könyvborító tervezése
 | részletek
A számítógépes grafika előtti korszakban kiemelt, fontos valamint megtisztelő grafikai feladat volt egy grafikus számára könyvborító tervezése. A Civertan Grafikai Stúdió minden évben számos...
2017-01-28
Kolbász áru címke csomagolási előírások
 | részletek
Gyakran minket - a kolbász és szalámi tervezést készítő húsipari - árucímke tervező grafikus céget kérdeznek meg a termelők, hogy mit kell tartalmaznia a címkének; ezért néhányat...
2017-01-16
Címke tervezés, logó készítés
 | részletek
Már többször leírtuk ezen az oldalon, hogy fontos partnereink az őstermelők az olyan termékek előállítói, melyek nem ipari mértékben készülnek. Az Otthonka íze logó és címketerv a 2017-es év...
»» minden bejegyzés

Kolbász áru címke csomagolási előírások

Gyakran minket - a kolbász és szalámi tervezést készítő húsipari - árucímke tervező grafikus céget kérdeznek meg a termelők, hogy mit kell tartalmaznia a címkének; ezért néhányat összeszedtünk!

Fontos, hogy az élelmiszercsomagolásra vonatkozó előírásokat, mindig az aktuális rendeletek és szabályozó hatóságok előírása alapján kell elkészíteni!

Ami a tartalmat illeti arra mi a Grafikai Stúdió
csak ötletszerű tanácsot, felsorolást tudunk adni.

Minek kell szerepelnie az élelmiszer címkéjén?

  • Mind a gyártó, mind a forgalmazó cég a termék és az áru csomagolásán vagy a csatolt árucímkén számos információt köteles megjelenteni, feltüntetni.
  • Ezeket az adatokat magyar nyelven olvashatóan az élelmiszerre vonatkozó információkat felsorolva közérthetően kell feltüntetni.
  • Legfontosabbak egyike az élelmiszer neve és az állapot meghatározása, az ez utóbbi például, hogy fagyasztott áruról vagy füstölt termékről van szó. A logó vagy az embléma, esetleg a márka elnevezés nem elegendő, ezért szükséges az élelmiszer pontos megnevezése is.
  • Azokat az anyagokat melyeket az előállítás során felhasználtak az összetevők megjelölésénél kell felsorolni. (az előállításkori tömegük csökkenő mennyiségi sorrendjében). Itt természetesen a vízre és az édesítőszerekre külön szabály vonatkozik.
  • A közérthető megjelenés érdekében értelemszerűen pár dolgot csoportosítva kell megjeleníteni.
  • Mindenképpen jelölni kell a az élelmiszer tartalmára vonatkozóan az összetevők mennyiségét, és ezen belül vannak olyan meghatározott összetevők pl. az adalékanyagot, aminek a mennyiségét feltétlenül ki kell írni.
  • Nem szabad elfeledni a csomagolóanyag nélküli nettó mennyiség jelölését, ezt is fel kell tüntetni a termék lejárat idejével együtt.
  • Meg kell fogalmazni és a címkén jelölni kell a felhasználási és tárolási feltételeket, melyek azért is fontosak, mert ezek használatával lehet a minőséget megőrizni.
  • A forgalmazó cég neve vagy neve és címe azonosítható módon kell szerepjen az élelmiszer jelölésén.
  • Vannak olyan termékek, melyek esetében tájékoztatni kell a fogyasztót az eredet vagy a származás helyének adatairól is.
  • Egyes esetekben ki kell térni a terméken arra, hogy milyen felhasználási útmutató szerint lehet megfelelően felhasználni az élelmiszert.
  • Külön rendelet szabályozza az allergén infó jelölését - ez attól független, hogy már jelölésre került az összetevők között - jól látható helyen, bizonyos esetekben szükséges a tápérték jelölés, azaz az energia tartalma és különböző előírt tápanyagok.
  • Szeretnék újra hangsúlyozni, hogy jelen felsorolás csak tájékoztató jellegű, minden esetben szükséges a termelőnek az aktuális rendeletekről és a helyi vagy egyéni szabályzatokról tájékoznia.

 


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére



Add a Facebook-hoz

Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.