Legfrissebb bejegyzések:
2017-07-05
Tervezés, design, szerkesztés, előkészítés és tipográfia
 | részletek
A Civertan Grafikai Stúdió vállalja katalógusok, szórólapok, prospektusok, reklám kiadványok, leporellók készítését. Vállalja a teljes tervezési, tipográfiai, képszerkesztési, ellenőrzési és...
2017-06-30
Nyomdai előkészítés, kiadvány szerkesztés, tördelés
 | részletek
A Civertan Grafikai Stúdió mindennapos feladatai közé tartozik kiadványok, prospektusok tördelése, szerkesztése és grafikai terve, valamint a végleges elfogadott anyag nyomdai előkészítése. Ilyen...
2017-06-28
Logó, kiadvány és roll up tervezés – a „TEXAPP” nemzetközi projekt számára
 | részletek
Az európai textilipar szakképzésének fejlesztését célzó stratégiai kezdeményezés számára terveztünk 2017 tavaszán logót (TEXAPP), kiadványt valamint roll up-ot. A nyomdai előkészítésig bezárólag...
»» minden bejegyzés

Kolbász áru címke csomagolási előírások

Gyakran minket - a kolbász és szalámi tervezést készítő húsipari - árucímke tervező grafikus céget kérdeznek meg a termelők, hogy mit kell tartalmaznia a címkének; ezért néhányat összeszedtünk!

Fontos, hogy az élelmiszercsomagolásra vonatkozó előírásokat, mindig az aktuális rendeletek és szabályozó hatóságok előírása alapján kell elkészíteni!

Ami a tartalmat illeti arra mi a Grafikai Stúdió
csak ötletszerű tanácsot, felsorolást tudunk adni.

Minek kell szerepelnie az élelmiszer címkéjén?

  • Mind a gyártó, mind a forgalmazó cég a termék és az áru csomagolásán vagy a csatolt árucímkén számos információt köteles megjelenteni, feltüntetni.
  • Ezeket az adatokat magyar nyelven olvashatóan az élelmiszerre vonatkozó információkat felsorolva közérthetően kell feltüntetni.
  • Legfontosabbak egyike az élelmiszer neve és az állapot meghatározása, az ez utóbbi például, hogy fagyasztott áruról vagy füstölt termékről van szó. A logó vagy az embléma, esetleg a márka elnevezés nem elegendő, ezért szükséges az élelmiszer pontos megnevezése is.
  • Azokat az anyagokat melyeket az előállítás során felhasználtak az összetevők megjelölésénél kell felsorolni. (az előállításkori tömegük csökkenő mennyiségi sorrendjében). Itt természetesen a vízre és az édesítőszerekre külön szabály vonatkozik.
  • A közérthető megjelenés érdekében értelemszerűen pár dolgot csoportosítva kell megjeleníteni.
  • Mindenképpen jelölni kell a az élelmiszer tartalmára vonatkozóan az összetevők mennyiségét, és ezen belül vannak olyan meghatározott összetevők pl. az adalékanyagot, aminek a mennyiségét feltétlenül ki kell írni.
  • Nem szabad elfeledni a csomagolóanyag nélküli nettó mennyiség jelölését, ezt is fel kell tüntetni a termék lejárat idejével együtt.
  • Meg kell fogalmazni és a címkén jelölni kell a felhasználási és tárolási feltételeket, melyek azért is fontosak, mert ezek használatával lehet a minőséget megőrizni.
  • A forgalmazó cég neve vagy neve és címe azonosítható módon kell szerepjen az élelmiszer jelölésén.
  • Vannak olyan termékek, melyek esetében tájékoztatni kell a fogyasztót az eredet vagy a származás helyének adatairól is.
  • Egyes esetekben ki kell térni a terméken arra, hogy milyen felhasználási útmutató szerint lehet megfelelően felhasználni az élelmiszert.
  • Külön rendelet szabályozza az allergén infó jelölését - ez attól független, hogy már jelölésre került az összetevők között - jól látható helyen, bizonyos esetekben szükséges a tápérték jelölés, azaz az energia tartalma és különböző előírt tápanyagok.
  • Szeretnék újra hangsúlyozni, hogy jelen felsorolás csak tájékoztató jellegű, minden esetben szükséges a termelőnek az aktuális rendeletekről és a helyi vagy egyéni szabályzatokról tájékoznia.

 


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére



Add a Facebook-hoz

Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.