Legfrissebb bejegyzések:
2017-10-20
Logótervezés étel házhozszállító cégnek
 | részletek
Az elmúlt 20 évben hamar megszoktuk az étel házhozszállítás lehetőségeinek egyre bővülő választékát. Az üzemi étkezdék és a nagy cégek konyháinak megszűnésével valamint a home office - az...
2017-10-19
A Méhészeti Oktató és Látogatóközpont neve végül ALVARIUM lett
 | részletek
Ez a kaptár neve latinul, innen rajzanak majd ki a kis és nagy méhészek, illetve majd itt találjuk meg a mézet és a mézhez kapcsolódó termékeket is. A Civertan Grafikai Stúdió legújabb...
2017-10-06
Logó felújítás, céges logó átalakítása
 | részletek
Ahogy egy-egy vállalkozás vagy szolgáltatás növekszik, úgy jelentkezik a céges marketing tervekben a termék hirdetésének igénye. Ezzel egy időben kell minőségi vektoros grafikává átalakítatni a...
»» minden bejegyzés


Európa jelmondata

"Egység a sokféleségben": 2000. május 4-e óta így szól Európa jelmondata, amelynek kiválasztására egy verseny keretében került sor nyolcvanezer, 11 és 19 év közötti európai fiatal részvételével.

Az európai jelmondat története 1998-ig nyúlik vissza, amikor először vetődött fel az ötlet, miszerint ha az Európai Uniónak van közös zászlaja, himnusza, Európa-napja és hovatovább közös pénze is, miért ne lehetne a szimbólumok sorát egy jelmondattal kiegészíteni? Patrick La Prairie-től, a Ouest-France újságírójától származik az ötlet, hogy bízzák a tagállamok diákjaira a jelmondat kitalálását. Az újság az ötlethez partnerként megnyerte a Le Mémorial de Caen 20. századi Történeti Múzeumot és a France Télécom-ot, valamint a 15 tagállam mintegy 40 sajtóorgánumát.

1999. március 31-én útjára bocsátották a projektet, létrehozták, és 1999 szeptemberében megnyitották a devise-europa.org internetes honlapot, amelyen részletes instrukciókat helyeztek el az Unió 11 hivatalos nyelvén a pályázás módjára vonatkozóan.

2000 januárjáig több mint 2 575 iskolai osztály alkotta meg jelmondat-verzióját a saját anyanyelvén és angolul, s csatolta hozzá a magyarázatot, amely megindokolta választásukat. 2000 februárjában sor került az első - nemzeti - szelekcióra, amikor mind a 15 tagállamban az ottani médiapartner által felállított zsűri kiválasztotta az európai zsűri elé kerülő 10 legjobban sikerült pályamunkát. 2000 áprilisában egy európai zsűri másodszor is megrostálta a jelmondatokat. A Le Mémorial de Caen múzeumban összegyűlt, minden tagállamból egy-egy tagot - újságírót - magába foglaló zsűri egyhangú döntésének eredményeként kiválasztották azt a hét jelmondat-javaslatot, amelyből a végső döntnök, a "nagy zsűri" feladata kiválasztani azt az egyet, amely az Európai Unió jelmondata lesz.

A versenyben maradt hét jelmondat:
1. Béke, szabadság, szolidaritás
2. Egység a sokszínűségben
3. Egységben a békéért és a demokráciáért
4. Együtt, szabadságban
5. Különbözőségünkben az erőnk
6. Mindegyik más, mindegyik európai
7. Öreg kontinens, új remény

A végső döntés meghozatalára május 4-én került sor, amikor a prominens európai politikusokból, művészekből és közéleti személyiségekből álló, Jacques Delors-vezette grémium egyhangú döntése alapján az Európai Parlamentben (Brüsszelben) - a 80 000 résztvevőt reprezentáló 15 iskolai osztály 500 tanulója részvétele mellett - Nicole Fontaine, a Parlament akkori elnöke kihirdette az új európai szimbólumot, az Európai Unió jelmondatát, amely a következő: Egység a sokszínűségben.
...>> Tovább a cikkre

Forrás: Kultúrpont.hu

Nemzeti.lap.hu:

A nemzeti.lap.hu egy startlap gyűjtő oldal, melyben a magyar nemzettel, magyar jellegzetességekkel kapcsolatos startlapok linkjei találhatók meg elsősorban. Nemzeti jelképeink, nemzeti ünnepeink, Nemzeti Színház, Magyar Nemzet, Magyar Nemzeti Galéria, magyar nyelv, nemzeti parkjaink, hungarikumok, Magyar Nemzeti Bank.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejéreAdd a Facebook-hoz

Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.