Legfrissebb bejegyzések:
2017-07-05
Tervezés, design, szerkesztés, előkészítés és tipográfia
 | részletek
A Civertan Grafikai Stúdió vállalja katalógusok, szórólapok, prospektusok, reklám kiadványok, leporellók készítését. Vállalja a teljes tervezési, tipográfiai, képszerkesztési, ellenőrzési és...
2017-06-30
Nyomdai előkészítés, kiadvány szerkesztés, tördelés
 | részletek
A Civertan Grafikai Stúdió mindennapos feladatai közé tartozik kiadványok, prospektusok tördelése, szerkesztése és grafikai terve, valamint a végleges elfogadott anyag nyomdai előkészítése. Ilyen...
2017-06-28
Logó, kiadvány és roll up tervezés – a „TEXAPP” nemzetközi projekt számára
 | részletek
Az európai textilipar szakképzésének fejlesztését célzó stratégiai kezdeményezés számára terveztünk 2017 tavaszán logót (TEXAPP), kiadványt valamint roll up-ot. A nyomdai előkészítésig bezárólag...
»» minden bejegyzés

A csomó egy kibogozhatatlan jelkép

Már amikor a csomo.lap.hu linkgyűjteményt szerkesztettem, elámultam attól a rengeteg csomó fajtától, amit mi emberek az évezredek során használtunk és kialakítottunk. A csomó túlmutat egyszerű használatán, hiszen több alkalommal szerepel illusztrációkban, jelképként megjelenik logóban, emblémákban.

Mi magunk is a http://www.fajdalom-terapia.hu/ weboldalon a fájdalom érzékeltetésére egy egyszerű csomót használtunk megerősítve jelentését színnel, kiemelve a kötél egyenes vonalából. Egy másik partnerünk fenntarthatósági jelentésében is használtunk vitorlás hajón megjelenő csomó fotóját a kapcsolatot, az erős kötődést illusztrálva vele. Nemcsak a mi munkánk alapján derül ki, de a csomó egy nagyon sokoldalú jelkép, hiszen egyszerre jelent egy átláthatatlan, „kicsomózhatatlan” szituációt, egy bebiztosított kötést, sőt akár még a szakítást is.
A történelemben is ismeretes a használata, a Gordiuszi csomó, ami addig jelentett megoldhatatlan problémát, amíg Nagy Sándor át nem vágta egy gyors kardcsapással, ezzel is ezt a jelképet használva, hogy igazi diktátorrá válhasson.
Az ókori Egyiptom fennmaradt emlékei között is gyakran megtaláljuk a csomót, ami amulettként is jelentkezett, és a végtelen életet, úgymond a halhatatlanságot jelképezte. Használja a halászat, a tengerészet, de ezekben az esetekben nem az akadályt, hanem a megoldást, a biztosítást jelenti. Ha kioldunk egy csomót, akkor azt jelenti hogy megoldottunk egy feladatot, túl vagyunk egy komplikált helyzeten. A középkori szerzetesek kötélövükön jelezték három csomóval (bog), hogy az életük ezentúl a három szerzetesi fogadalom szerint zajlik, egy-egy csomó az engedelmességet, a szüzességet és a szegénységet jelképezi.
Szólásokban, ismert mondatokban is gyakran használjuk, mint pl. a Kákán is csomót keres, vagy emlékeztetőül csomót köt a zsebkendőjére, és nem szabad elfeledkezni arról, hogy az inkák csomózott zsinór rendszere jelentette az írást, mellyel akár üzeneteket is küldtek távoli tartományokba. De pl. egy angol közmondásban is szerepel a csomó: Az elszakadt cérnát össze lehet kötni, de a csomó megmarad. A csomó szinonimái is érdekesek: kötés, hurok, csimbók, csombók, gubanc, görcs, bütyök… stb.
http://csomo.lap.hu


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejéreAdd a Facebook-hoz

Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.