Legfrissebb bejegyzések:
2017-08-31
Paks turisztikai infó táblái
 | részletek
Turisztikai célra információs táblákat állított ki Paks városa, a település kiemelt pontjaira. A közterületi tájékoztató táblák grafikáját a Civertan Grafikai Stúdió készítette, Ferenc Tamás...
2017-08-28
Logóminták megtekinthetők
 | részletek
Amikor egy grafikai cég weboldalát tekintik meg az érdeklődők, általában két dolgot néznek meg először; milyen árfekvésben dolgozik a cég és milyen partnerekkel, referenciákkal rendelkezik. A...
2017-08-22
Mennyibe kerül egy logótervezés – mennyit ér egy új logó?
 | részletek
Természetesen minden logótervezési folyamatot megelőz egy árajánlat kérés és annak elkészítése. Azt hogy egy grafikus vállalkozás készít, tervez meg egy logót, az csak az egyik része annak a...
»» minden bejegyzés

A csomó egy kibogozhatatlan jelkép

Már amikor a csomo.lap.hu linkgyűjteményt szerkesztettem, elámultam attól a rengeteg csomó fajtától, amit mi emberek az évezredek során használtunk és kialakítottunk. A csomó túlmutat egyszerű használatán, hiszen több alkalommal szerepel illusztrációkban, jelképként megjelenik logóban, emblémákban.

Mi magunk is a http://www.fajdalom-terapia.hu/ weboldalon a fájdalom érzékeltetésére egy egyszerű csomót használtunk megerősítve jelentését színnel, kiemelve a kötél egyenes vonalából. Egy másik partnerünk fenntarthatósági jelentésében is használtunk vitorlás hajón megjelenő csomó fotóját a kapcsolatot, az erős kötődést illusztrálva vele. Nemcsak a mi munkánk alapján derül ki, de a csomó egy nagyon sokoldalú jelkép, hiszen egyszerre jelent egy átláthatatlan, „kicsomózhatatlan” szituációt, egy bebiztosított kötést, sőt akár még a szakítást is.
A történelemben is ismeretes a használata, a Gordiuszi csomó, ami addig jelentett megoldhatatlan problémát, amíg Nagy Sándor át nem vágta egy gyors kardcsapással, ezzel is ezt a jelképet használva, hogy igazi diktátorrá válhasson.
Az ókori Egyiptom fennmaradt emlékei között is gyakran megtaláljuk a csomót, ami amulettként is jelentkezett, és a végtelen életet, úgymond a halhatatlanságot jelképezte. Használja a halászat, a tengerészet, de ezekben az esetekben nem az akadályt, hanem a megoldást, a biztosítást jelenti. Ha kioldunk egy csomót, akkor azt jelenti hogy megoldottunk egy feladatot, túl vagyunk egy komplikált helyzeten. A középkori szerzetesek kötélövükön jelezték három csomóval (bog), hogy az életük ezentúl a három szerzetesi fogadalom szerint zajlik, egy-egy csomó az engedelmességet, a szüzességet és a szegénységet jelképezi.
Szólásokban, ismert mondatokban is gyakran használjuk, mint pl. a Kákán is csomót keres, vagy emlékeztetőül csomót köt a zsebkendőjére, és nem szabad elfeledkezni arról, hogy az inkák csomózott zsinór rendszere jelentette az írást, mellyel akár üzeneteket is küldtek távoli tartományokba. De pl. egy angol közmondásban is szerepel a csomó: Az elszakadt cérnát össze lehet kötni, de a csomó megmarad. A csomó szinonimái is érdekesek: kötés, hurok, csimbók, csombók, gubanc, görcs, bütyök… stb.
http://csomo.lap.hu


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejéreAdd a Facebook-hoz

Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.